"En drøm å sløye i forhold til før"

Det er tirsdag 8. august. Klokken er så vidt 05:00 når Havfront går om bord på M/S «Mats-Erik» i havna på Bleik. Været gjenspeiler vel egentlig kort og godt den nordnorske sommeren så langt i år, grått og gløtt av sol innimellom skydekket som henger godt nedpå tindene, men ellers stille og fint på havet. Dette blir noe med de første turene ut etter sommerferien for båt og mannskap. Tampene slippes like etter 05:30 og vi siger ut av havna. Sikksakk mellom de utallige jernstakene som anviser leia. Fungerende skipper, Ørjan Henriksen, er godt kjent i havet utenfor Bleik og Andenes. 3 lenker sei- og 2 lenker blåkveitegarn står ute. På turen ut mot første lenke får jeg vite at dem sløyer alt om bord. Da får de plass til mest mulig, samtidig som når fisken bløgges med engang den kommer ut av garnet og deretter sløyes før neste garnlenke, blir kvaliteten godt ivaretatt. God kvalitet er viktig! 

 DSC_0020 Mats-erik. baug.JPG

 

Etter ca. 1,5 timers gange er vi fremme og mannskapet begynner arbeidet med å dra inn den første garnlenken. En del sei og noe torsk er gått i garnene, nå tas fisken fortløpende ut, bløgges og videre til bingen for å blø ut. Garnlenken går vider akterover og settes nesten i samme fart som den kom opp. 

http://havfront.no/files/150817/DSC_0056(3)_2.JPG http://havfront.no/files/150817/DSC_0054(2).JPG

Geir Adolfsen stiller seg med maskinen. «Loppa» har stått ubrukt nå siden før sommerferien, men med en lett touch på begge starknappene starter den opp som om den aldri har stått stille. «Det er en drøm å sløye i forhold til før» sier han mens han legger inn den ene fisken etter den andre. «Bare hva man klarer å mate» forteller han videre. Før neste garnlenke er oppe er fangsten fra forrige sløyd og tatt ut innmaten av. Veldig effektivt og enkelt. 

http://havfront.no/files/150817/20170808_082758(2).jpg 

 

 

«Sparer skuldrene og armene mye»

9. Januar i år fikk «Mats-Erik» montert kappe- & sløyemaskinen «Loppa». Skipper og eier, Odd-Magne Kristiansen, sa den gang at det var hovedsakelig for å spare helsa at de skulle prøve denne.

I flere samtaler Havfront har hatt med fiskere siste året har dette kommet opp som et tema. Flere har allerede tatt operasjon i skuldrene pga. slitasje som følge av den belastningen det er å sløye manuelt.  Særlig å kappe hode av fisken tar på. Det kan raskt bli flere tonn fisk som skal over kniven i løpet av en dag. Gjennom året og for ikke å snakke om gjennom et helt liv og en karriere på havet blir det snakk om ufattelige mengder.

Geir Adolfsen og resten av mannskapet haler inn siste garnlenken. Som alltid er også skipperen med i dette arbeidet. Ørjan Henriksen står ved garnrennen og tar fisk ut av garnene, men om det er mulighet står han også gjerne ved maskinen. «Jæv maskin, arti å stå å lægg i» forteller han. Han sier også at dem sparer skuldrene mye med å ha maskinen om bord. Det var Ørjan som så maskinen i et oppslag på facebook i november i fjor. Han presenterte den til Odd-Magne som da også så den mulige nytten av å få den om bord. Fokuset var hovedsakelig på å kunne spare helsen. Geir, som for det meste operere maskinen, bekrefter at dem sparer seg mye. «En helt annen hverdag nå» sier han mens vi står i rorhuset etter at all fangsten er ferdig sløyd.

3 garnlenker med sei, torsk, noe brosme og lange er sløyd og ligger i kontainere under dekk. 2 lenker blåkveite er også halt opp og satt igjen før kursen settes mot Bleik. «Loppa» er spylt og vasket og klar til neste fangst. 

Klokken er rundt 17:00 da tampene festes til kaia. Mannskapet losser og leverer fangsten på mottaket. Før Havfront forlater havnen på Bleik overrekkes en flaske Cognac til båt og mannskap som takk for turen og med gratulasjon om vel et halvt års drift med maskinen.

Havfront ønsker «Mats-Erik» med mannskap fortsatt godt fiske og lykke til videre med «Loppa».

 

Et knippe bilder av resultatet etter sløing. "Sei og torsk går som en drøm, egentlig ingen ting å klage på" - Geir Adolfsen.

 

 


Fleire nyhende