Havfront i Lofoten og Vesterålen.

Havfront er der det skjer, og hvor er det vell mer hektisk i disse tider enn i vakre Lofoten og Vesterålen under skreifiske.

Myre fiskemottak.JPG

 

Mandag 20. februar var Havfront på Myre. Mye båt i havna, men etter en lengre uværsperiode var det lite fiskere på havet og mange av båtene lå tomme i påvente av bedre vær. Vi fikk uansett sett anlegget og vist oss litt frem til de som var på kaia.

Tirsdag var vi i Svolvær. Vi var bl.a. oppe i lokalene til Selstad å snakket litt fiskeri med dem der. Selstad leverer garn og lin-bruk til en rekke båter i Lofoten, Vesterålen og omegn.

Senere i perioden ble det en tur vest i Lofoten. Til Ramberg, Fredvang, Reine og Moskenes. Det kom til og med en kaffe-torsk over brygga mens vi sto på kaia på Ramberg.

Ramberg, kai.jpg

En kaffe-torsk er en torsk på over 30 kg. Båten som får denne blir belønnet fra Lofotposten med 1 kg. kaffe.

Vest-Lofoten viste seg fra sin beste side i nydelig vær.

Moskenes.jpg

 

Skreien er uten tvil på sig inn mot Lofoten og ”innersia” i disse dager. Noe som også viste seg på anlegget på Gimsøy. Onsdag 1. mars lå 4 båter til kai på Barstrand. Fiskebruket ligger i Gimsøystraumen som knytter inner- og yttersia sammen. Her var også arbeidet med henging i full gang. Fiskehjellene skal fylles, helst før påske. Mange tonn skal på hjell slik at fisken blir tørr og fin, og klar til å tas inn i løpet av våren og forsommeren.

Hovsund, fiskehjell.jpg

Tørking av fisk og slutt-kvaliteten på denne er en hel vitenskap og et godt stykke arbeid som går flere generasjoner tilbake i tid. Et kvalitetssikringsarbeid som begynner allerede i det fisken tas opp fra havet, bløgges og sløyes.

Havfront hadde en flott tur til Lofoten. Neste gang vi er i området blir på fiskerimessa i Kablevåg, LofotFishing, fra 31. mars - 02. april. Da har vi maskinen med oss og vi kommer til å være på stand hele helga. Håper vi sees!

17022365_10154481991866376_5011997066888801422_n.jpg

 


Fleire nyhende